Interjú tanácsok leendő PARIPA Hallgatóknak

Kedves Leendő PARIPA Hallgató! 

Üdvözlünk itt, a PARIPA Alumni weboldalán. A PARIPA a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások tanszékének egyik kiemet hallgatói kézpési és ösztöndíjprogramja. Mi a programot elvégzett diákok közössége azon dolgozunk, hogy egy szakmai-baráti, hosszan tartó kapcsolatot ápoljunk egymás között, melynek alapját a program által átadott közös értékrend, életszemlélet képzi. Feltett célunk, hogy visszaadjunk mi is a PARIPA Programnak. Szeretnénk, ha tehetséges és motivált új hallgatók csatlakoznának a programhoz, majd később aktív részesei, formálói lennének a PARIPA Alumni-nak. Szeretnénk, ha ez az új hallgató Te lennél! Ezzel a kis cikkel szeretnénk segíteni a felkészülésedet az interjúkra. 

Az interjúzás célja az, hogy a cégek a számukra legmegfelelőbb hallgatót válasszák ki az általuk kiírt feladatra, illetve, hogy a hallgatók is számukra testhezálló témát találjanak. Fontos tudnod, hogy a PARIPA Program nem csak egy sima gyakornoki lehetőség, hanem egy komplex mentorációs program. Az igazgató, Dr. Simon Vilmos és az ÖNKÉP Műhelyek elnöke, Dr. Prónay Gábor Tanár urak, amennyiben a te hozzáállásod is megfelelő, segíteni fogják az utadat, ki fognak állni melletted és olyan lehetőségeket teremtenek meg, amely a szakmai, világnézetbeli előrehaladásodat szolgálják. Lehetőséged lesz nemzetközi előmenetelű K+F tapasztalatokat szerezni, szakmai és baráti kapcsolatokat kötni, valamint nagy karrierutakat bejárt emberektől tanulni. A program összességében megadhatja neked a tudást, tapasztalatot, megfelelő képességeket és attitűdöt, melyek elengedhetetlenek a siker felé vezető úthoz.

A program BSc-s struktúrája úgy lett kialakítva, hogy a cégek tisztában vannak azzal, hogy nincs több éves munkatapasztalatod. A cégek nem a tapasztalatba, hanem emberbe fektetnek. Figyelni fogják a motivációtokat, a munkamorálotokat, az attitűdötöket. A felvételi beszélgetések során ezek sokkal nagyobb súllyal számítanak, ugyanakkor nem árt szakmailag is felkészültnek lennetek a választott témával kapcsolatban, de természetesen a cégek nem fognak mély gyakorlati tapasztalatot elvárni tőletek. 

A beszélgetéseken igényes öltözékben jelenjetek meg! Ahogyan az egyetemen is megszoktuk, nem elvárás sehol öltönyben megjelenni, ugyanakkor az igényes és ápolt külső sokat tud jelenteni az első benyomás során. 

Ne félj kérdezni a cégtől! Ne feledd, nem csak a cégek választanak téged, hanem olyan témán kell, hogy dolgozz, ami számodra is megfelelő. Nem tiszteletlenség feltenni kérdéseket a témáról, munkafolyamatról, sőt az érdeklődésed kifejezése szimpátiát kelt az interjún.

Bízz meg a mentoraidban! Az elkövetkező PARIPA-ban töltött féléveid során szorosan együtt fogsz működni a Tanár urakkal és a témavezetőiddel. Fontos tudnod, hogy a program nem alkalmas arra, hogy kevés energiabefektetéssel letudd a laboratóriumi munkáidat, szakdolgozatodat. A program, közösség és az Alumni rengeteg lehetőséget nyújt, viszont ezekhez energiát kell beletenned. 

Légy nyitott! Amennyiben nem téged választ az általad megjelölt cég, ne szomorkodj! A PARIPA programban minden cég magas színvonalat képvisel, rengeteg fejlődési lehetőséggel. Ne ragadj be egy kezdeti gondolatmenetbe, ha menet közben változtatnod kell, hagyatkozz a mentoraid tanácsára. Rengeteg hallgatóval dolgoztak együtt és a fejlődésedet szeretnék, Ők azok, akik megfelelő segítséget tudnak neked nyújtani.

Ne izgulj! A beszélgetések egyáltalán nem a vérengzésről és a megszorongatásotokról szólnak. A céges és egyetemi témavezetők csak felmérnek téged, illetve megismerkedhettek egymással. 

Kommunikálj! Ahogyan a való életben választ várunk, ha megkeresünk valakit, igaz ez a céges, valamint a PARIPA közegekre is. Neked is jól esik, ha választ, visszajezlést kapsz. Már a kezdetektől fontos az őszinte és nyitott kommunikáció, ezzel a saját, valamint a témavezetők helyzetét is nagyban könnyíthetitek.

Kívánunk sikereket a PARIPA Programba való bekerülésedhez! A céges együttműködések, illetve az ÖNKÉP Műhelyek során megszerzett tudások, ha azokat megfelelően kezeled, az egész életutadon végig fognak kísérni! A program elvégzése után pedig a PARIPA nem áll meg, várunk az Alumni csapatunkba, ahol megannyi érdekes, új lehetőség vár!

Csapj velünk a lovak közé! PARIPA-ra fel! 🐎

Bereczki Norman

Related Posts