Bejegyzések

 • PARIPA Alumni eredete és jelentősége

  A 2023-as PARIPA Alumni Találkozón többek között Ruzsbánszki Nándor, a PARIPA Alumni elnöke is beszédet mondott.

  https://www.youtube.com/watch?v=gPto_30ZXxM

  Kedves Résztvevők! Kedves PARIPA-sok!

  A PARIPA Alumni nevében köszöntelek benneteket!

  Külön köszöntöm a Dékán Urat, a HIT Tanszék Vezetőjét, a PARIPA Program Igazgatóját, az egyetemi oktatókat, a cégek képviselőit, a hallgatókat és társaimat a PARIPA Alumni tagjait!

  Érdemes a jelenlévők mellett köszönteni az előttünk álló időt. Hiszen, ahogy mi itt várunk egymás megismerésére, úgy várnak ránk a jövő kihívásai, hogy megismerjék mire vagyunk képesek. Köszöntelek hát jövendő! A jövő pedig úgy lesz üdvös, hogy tiszteljük a múltat. Emlékezzünk Prónay Gábor Tanár Úrra!

  Tisztelt Prónay Tanár Úr, neked ajánlom a beszédet. Kérlek adj erőt, hitet és igazságot a beszédhez. Ha butaságot mondanék, némíts el. Így a közönség előtt semmi sem marad rejtve, a beszéd pedig marad őszinte.

  Kedves PARIPAsok!

  Először találkozunk, ez megszabja, hogy miről szükséges beszélnünk. Egy közösség akkor hoz hasznot, ha a tagjai ismerik, hogy miért jött létre, tehát az eredetét, és tudják, hogy miért jelentős, azaz a közösség értelmét. Cél, hogy a beszéd eleget tegyen a kötelességnek és kielégítse a hallgatóság kíváncsiságát. Kezdjünk az eredettel.

  Miért jött létre a PARIPA?

  Tudjuk mind, az IT szektor kiemelkedően jól teljesítő ágazat. Itt terem annyi haszon, hogy marad idő, energia és erőforrás egyéb ügyekre, például oktatásra. Gyenge vicc lenne elsütni, hogy a BME HIT tanszékén volt hit összeszervezni az akadémiát, a diákságot és az ipart egy ösztöndíj programra, de valójában igaz. Prónay Tanár Úr volt a hit, a hitét nekünk átadva felkészített bennünket, hogy felépítsük a közösséget. Véletlenek nincsenek, máshol nem volt Prónay Tanár Úr! Tehát azért jöttünk létre, mert az IT szektor többlet haszna és Prónay Tanár Úr hite összefogott és megalapozta a közösséget.

  Kedves PARIPAsok! Miért találkozunk ma? Illetve mi a jelentősége a PARIPA közösségnek?

  Egyrészt megkérdeztük a PARIPA Alumni tagjait, hogy mit szeretnének 2023-ra. A válasz “ismerkedni egymással és a cégekkel”. Érthető és ésszerű igény egy közösség indulásánál, ezért a PARIPA Program és a PARIPA Alumni találkozót szervezett. Másrészt, tágabb tekintetben felmerül a kérdés: Miért jelentős a magyar nemzet számára a PARIPA közösség? Mit ad a hazai történelemnek a PARIPA Alumni? Megtisztelő a kérdésekre válaszolni!

  Mai állapotában a magyar oktatás gondban van. A gond finanszírozás jellegű. A gyökere, hogy szűkösek az anyagi források, melyek biztosítják a színvonalas működést. Tanulmányozva a nemzetközi felmérésekben a hazainál eredményesebb oktatási példákat, látszik, hogy kevésben térnek el a hazaitól. Hiszen a pedagógusaink fejlkészültek és jól képzettek, az épületeink történelmiek, a diákok pedig csodálatosak, bár ebben nem nyilatkoznék, hiszen elfogult vagyok, kérdezzük meg inkább a pedagógusokat. Hol rejlik a különbség? A különbséget az oktatás irányultságában találjuk. Míg a magyar diák elsősorban azért megy tanulni, hogy tudást szerezzen, a kiemelkedő külföldi oktatásokban azért, hogy kapcsolatot építsen és tudást szerezzen.

  Kapcsolat építésre példa az alumni, mely feladata, összefogni a végzetteket. Előnye, hogy élethosszig tartó kapcsolatot ad, azaz a végzettek egymás bizalmát élvezve vállalkoznak, üzletelnek, építik az országot, sőt növelik a nemzet gazdaságát. Másrészt a végzettek az alumnis kapcsolatokért cserébe a haszonból adományoznak az oktatási intézménynek. Így az alumni egy további finanszírozási forrás az oktatásban.

  A magyar oktatási rendszer gondjainak megoldásához új típusú finanszírozási formára van szükség. Az alumni közösségek pedig egy kiaknázatlan forrás. A magyar történelem egy szemlélete szerint követjük a világ fejlettebbnek tartott országait néhány évtizeddel később. Várhatóan a következő évtizedekben külföldi sikeres mintára kialakul a hazai alumni kultúra. Ehhez példamutatásra van szükség. A PARIPA közösség éllovas alumni szervezésben, így képesek vagyunk példát mutatni a többi oktatási intézménynek.

  Ezért felelősségünk, hogy folytassuk. Közös feladatunk, hogy meséljük családtagoknak, barátoknak és kollégáknak, hogy miben veszünk részt és kérdezzük őket a véleményükről.

  Hiszen nem olyan élet lesz, amilyen technológiát fejlesztünk, amilyen jogot alkotunk vagy amilyen gazdaságot működtetünk. Hanem olyan lesz az élet, amilyen embereket nevelünk.

  Itt vannak akikre, már régóta vártunk, mi vagyunk azok!

  PARIPA – Közösség, szakma, hálózat

  Kívánok mindenkinek nagyon jó szórakozást! Isten éltesse a PARIPA Alumnit 5. születésnapján!

  Csapjunk a lovak közé, PARIPA-ra fel!

 • Bortúra vol. 2

  A PARIPA Alumni immár másodjára járt bortúrán. Az eseményről Marton Zita összefoglalóját olvashatjátok.

  Külsősként, a párom és néhány barátom révén volt lehetőségem részt venni egy kétéjszakás PARIPA Alumni közösségi programon július végén. Már a pénteki érkezéskor nagyon nyitott és barátságos hozzáállást tapasztaltam a láthatóan összeszokott közegtől.

  Az egyik főszervező, Andris kíséretében, egy nagybevásárlást követően érkeztünk meg délután a badacsonyi kempingbe, majd a becsekkolást követően már meg is történt az első csobbanás a kemping strandján. A tervezett létszám további része is megérkezett a délután folyamán, úgyhogy a következő programon a grill beüzemelése és az ételek előkészítése volt, amely amellett, hogy egy isteni végeredményhez vezetett, jóízű beszélgetésekre és egymás jobb megismerésére is lehetőséget adott. Szombat reggel, a reggelit követően a vizes VB és a bogrács felállítása vitte a prímet. Mialatt aranyérmet szerzett a magyar férfi vízilabda válogatott, egy fantasztikus chilisbab is felkerült a tűzre, ám még ebéd előtt egy kiemelt napirendi pontra került a sor.

  Zsombor és Nándi kezdeményezésére egy nagy körben ült össze az egész csapat. Három témáról is szó volt az alkalom során, ebből a második kettő inkább belsős szakmai érintettségű volt, ami számomra kisebb relevanciával bírt, azonban az első téma keretében egy külsős számára is érdekes anyagot prezentáltak Zsomborék, a programszervezési útmutatót. Egy nagyon részletesen kidolgozott, nagyjából 20 oldalas dokumentumban foglalták össze egy-egy közösségi program leszervezésének menetét. Korábbi diákszervezeti tapasztalataim alapján, szerintem a tudásátadás kiemelt figyelmet érdemel egy szervezet életében, ezért örömmel lapozgattam a dokumentumot, amit egyébként általános felhasználásra is alkalmas, nem csak PARIPA Alumni tagként.

  A szakmai programot követően ebéddel és fürdéssel töltöttük a délutánt, majd este kisbusszal indultunk az esemény névadó programjára, a borkóstolóra, amely második alkalommal immár hagyományteremtő jelleggel bírt. A Borbély Birtokot látogattuk meg, ahol 6+1 tétel megkóstolása közben Borbély Tamás mesélt a borászat mesterségéről, a családi hagyatékról, szőlőfajtákról és a kóstoló végeztével kérdéseinkre is készséggel válaszolt. Az estét a kempingben egy közös koccintással és jó hangulatú beszélgetéssel zártuk. Vasárnap reggel a közös reggeli után rendrakás és takarítás következett, majd a heves eső következtében gyorsan elhagytuk a szállást.

  Mindent összegezve egy nagyon kellemes közösségi és szakmai programnak lehettem részese a hétvége alatt, mely során közelebbről megismerhettem a jelenlegi PARIPA Alumni tagokat és remélem, hogy a jövőben is látogathatom a külsősök számára nyitott eseményeiket.

 • Elindul a PAKK: PARIPA Alumni Könyvklub

  Minden írásról azt gondolom, hogy amit én leírtam, az a fele. A másik felét az olvasó teszi hozzá, mellérakja a saját élményeit, gondolatait, ilyen alapon ahányan elolvasnak egy könyvet, az annyiféle könyvvé válik.

  Vámos Miklós

  Nagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük, idén végre elindul a PARIPA Alumni Könyvklub, azaz a PAKK! A könyvklub célja, hogy közösen kiválasszunk egy könyvet, melyet elolvasunk, majd ezután a könyvről szóló kötetlen beszélgetés kereteiben megbeszéljük az olvasás alatt szerzett élményeket, ébredt gondolatokat.

  PAKK célja, hogy ösztönözze az olvasást, növelje az irodalom iránti szeretetet, teret biztosítson beszélgetéseknek, vitáknak és a kritikus gondolkodásnak. Továbbá, hogy bemutassa az érdeklődőknek a különböző irodalmi műfajokat, szerzőket, klasszikusokat és egy olyan közösséget építsen, ahol hasonló gondolkodású emberek megoszthatják egymással különböző perspektívájukat egy-egy irodalmi mű kapcsán.

  Az olvasás során elrepülhetünk egy másik világba, de ez, ahogyan azt a fentebbi Vámos Miklóstól származó idézet is mutatja, minannyiunk számára egy kissé eltérő. Az egyes érzelmeket, csak úgy, mint szerelemet, csalódottságot, sikerélményt már mind átéltük, de más formában találkoztunk vele, így mindenkinek más gondolatai kapcsoldónak hozzájuk. Célunk olyan (leginkább szépirodalmi) könyvek választása, melyek feldolgoznak egy-egy ilyen gondolatot, amihez mind tudunk kapcsolódni, de mindenki egy picit máshogy. Ezáltal egy sokszínű, érdekes és diverz beszélgetést alakíthatunk ki.

  A PAKK lehetőséget ad arra, hogy fejlesszük a tudásunkat. Lehetőséget ad, hogy megismerkedjünk írókkal és főbb műveikkel, ezáltal mi is művelődjünk. Lehetővé teszi ezen felül azt is, hogy jobban megismerjük a másikat, hiszen mi is lehetne erre jobb színtér, mint az, ha saját élményeinkkel, tapasztalatainkkal átszőve beszélnénk meg egy mindenki által (meg)ismert történetet.

  Csatlakozz te is A PAKK-hoz, légy részese ennek az izgalmas sorozatnak. Ha a szervezéssel kapcsolatban ötleted van, keresd Christ, vagy Normant. Amennyiben valaki meghívottja vagy, kérd meg a meghívót, hogy kössön össze velünk. Ha bármilyen kérdésetek van, nagyon szívesen válaszolunk.

 • Interjú tanácsok leendő PARIPA Hallgatóknak

  Kedves Leendő PARIPA Hallgató! 

  Üdvözlünk itt, a PARIPA Alumni weboldalán. A PARIPA a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások tanszékének egyik kiemet hallgatói kézpési és ösztöndíjprogramja. Mi a programot elvégzett diákok közössége azon dolgozunk, hogy egy szakmai-baráti, hosszan tartó kapcsolatot ápoljunk egymás között, melynek alapját a program által átadott közös értékrend, életszemlélet képzi. Feltett célunk, hogy visszaadjunk mi is a PARIPA Programnak. Szeretnénk, ha tehetséges és motivált új hallgatók csatlakoznának a programhoz, majd később aktív részesei, formálói lennének a PARIPA Alumni-nak. Szeretnénk, ha ez az új hallgató Te lennél! Ezzel a kis cikkel szeretnénk segíteni a felkészülésedet az interjúkra. 

  Az interjúzás célja az, hogy a cégek a számukra legmegfelelőbb hallgatót válasszák ki az általuk kiírt feladatra, illetve, hogy a hallgatók is számukra testhezálló témát találjanak. Fontos tudnod, hogy a PARIPA Program nem csak egy sima gyakornoki lehetőség, hanem egy komplex mentorációs program. Az igazgató, Dr. Simon Vilmos és az ÖNKÉP Műhelyek elnöke, Dr. Prónay Gábor Tanár urak, amennyiben a te hozzáállásod is megfelelő, segíteni fogják az utadat, ki fognak állni melletted és olyan lehetőségeket teremtenek meg, amely a szakmai, világnézetbeli előrehaladásodat szolgálják. Lehetőséged lesz nemzetközi előmenetelű K+F tapasztalatokat szerezni, szakmai és baráti kapcsolatokat kötni, valamint nagy karrierutakat bejárt emberektől tanulni. A program összességében megadhatja neked a tudást, tapasztalatot, megfelelő képességeket és attitűdöt, melyek elengedhetetlenek a siker felé vezető úthoz.

  A program BSc-s struktúrája úgy lett kialakítva, hogy a cégek tisztában vannak azzal, hogy nincs több éves munkatapasztalatod. A cégek nem a tapasztalatba, hanem emberbe fektetnek. Figyelni fogják a motivációtokat, a munkamorálotokat, az attitűdötöket. A felvételi beszélgetések során ezek sokkal nagyobb súllyal számítanak, ugyanakkor nem árt szakmailag is felkészültnek lennetek a választott témával kapcsolatban, de természetesen a cégek nem fognak mély gyakorlati tapasztalatot elvárni tőletek. 

  A beszélgetéseken igényes öltözékben jelenjetek meg! Ahogyan az egyetemen is megszoktuk, nem elvárás sehol öltönyben megjelenni, ugyanakkor az igényes és ápolt külső sokat tud jelenteni az első benyomás során. 

  Ne félj kérdezni a cégtől! Ne feledd, nem csak a cégek választanak téged, hanem olyan témán kell, hogy dolgozz, ami számodra is megfelelő. Nem tiszteletlenség feltenni kérdéseket a témáról, munkafolyamatról, sőt az érdeklődésed kifejezése szimpátiát kelt az interjún.

  Bízz meg a mentoraidban! Az elkövetkező PARIPA-ban töltött féléveid során szorosan együtt fogsz működni a Tanár urakkal és a témavezetőiddel. Fontos tudnod, hogy a program nem alkalmas arra, hogy kevés energiabefektetéssel letudd a laboratóriumi munkáidat, szakdolgozatodat. A program, közösség és az Alumni rengeteg lehetőséget nyújt, viszont ezekhez energiát kell beletenned. 

  Légy nyitott! Amennyiben nem téged választ az általad megjelölt cég, ne szomorkodj! A PARIPA programban minden cég magas színvonalat képvisel, rengeteg fejlődési lehetőséggel. Ne ragadj be egy kezdeti gondolatmenetbe, ha menet közben változtatnod kell, hagyatkozz a mentoraid tanácsára. Rengeteg hallgatóval dolgoztak együtt és a fejlődésedet szeretnék, Ők azok, akik megfelelő segítséget tudnak neked nyújtani.

  Ne izgulj! A beszélgetések egyáltalán nem a vérengzésről és a megszorongatásotokról szólnak. A céges és egyetemi témavezetők csak felmérnek téged, illetve megismerkedhettek egymással. 

  Kommunikálj! Ahogyan a való életben választ várunk, ha megkeresünk valakit, igaz ez a céges, valamint a PARIPA közegekre is. Neked is jól esik, ha választ, visszajezlést kapsz. Már a kezdetektől fontos az őszinte és nyitott kommunikáció, ezzel a saját, valamint a témavezetők helyzetét is nagyban könnyíthetitek.

  Kívánunk sikereket a PARIPA Programba való bekerülésedhez! A céges együttműködések, illetve az ÖNKÉP Műhelyek során megszerzett tudások, ha azokat megfelelően kezeled, az egész életutadon végig fognak kísérni! A program elvégzése után pedig a PARIPA nem áll meg, várunk az Alumni csapatunkba, ahol megannyi érdekes, új lehetőség vár!

  Csapj velünk a lovak közé! PARIPA-ra fel! 🐎

 • Bortúrán járt az Alumni

  Lassan egy hónapja, hogy visszatértünk Egerből, az első PARIPA Alumni bortúráról. A túrán sok érdekes programon vettünk részt, valamint közelebbről is megismerhettük egymást. Pénteken érkezés után, az estét egymás megismerésével töltöttük az apartmanunkban. Amíg a pizzára vártunk, Zsombor szuper játékai adtak keretet a beszélgetéseknek, amely segített megalapozni a hétvége jó hangulatát, illetve mindannyian kicsit jobban megismerhettük egymást.


  Szombaton a közös reggeli után Nándor készült egy remek előadással, ahol közösen elmélkedtünk és terveztük az Alumni jövőjét. Sok gondolatébresztő, fontos kérdés merült fel, amelyről a jelen lévő tagok csoportosan és egyénenként is kifejtették a véleményüket. Ebéd után Dániel mutatta be nekünk az Alumni újonnan elindult honlapját. A rövid bemutató után, közösen ötleteltünk arról, milyen irányba vigyük tovább a honlapot, hogyan fejlesszük tovább, töltsük meg tartalommal. A honlapot a bortúrán tettük elérhetővé a nagyközönség számára is, amire koccintottunk is egyet, mivel ez egy nagy mérföldkő az Alumni életében.


  A honlappal kapcsolatos beszélgetések után a Maller-testvérek színvonalas előadást tartottak az 5G nyújtotta lehetőségekről. Az előadások után, közösen ellátogattunk a Gál Tibor pincészethez, ahol személyesen az ifjabb Gál Tiborral tettünk egy rövid látogatást a borbár pincéjében. Ezután 7 tételes kóstoló következett, hidegtálakkal kiegészítve. Remek borokat kóstoltunk és jókedvűen beszélgettünk. A borozás után még mindig nem volt vége a napnak. Miután este újra összegyűltünk a szálláson, meglepetés gyanánt felköszöntöttük Krisztiánt születésnapja alkalmából. Vasárnap a közös reggeli után, pakolás és takarítás következett. A bortúra lezárásaképpen egy nagy körben beszéltük át a hétvégén szerzett élményeinket, majd elköszöntünk egymástól.


  Összességében egy nagyon jókedvű, szakmailag és az Alumni életének szempontjából is konstruktív hétvégét töltöttünk el közösen, ahol jól éreztük magunkat és közelebbről megismertük egymást. Reméljük, hogy ezen bortúra motiváló erőként fog hatni az Alumnira és a jövő évben is sikerül megvalósítani egy hasonló eseményt!

 • Az Alumni nyomában: Malmö

  A PARIPA Alumni egy fiatal, formálódó társaság. Többünket régóta foglalkoztat, hogy mitől lesz jó egy alumni közösség. Ennek megismerésére vannak könnyen hozzáférhető források alumnik fejlesztéséről az interneten pl. YouTube videók, cikkek, kutatások stb. Sőt alumnik sokfelé léteznek a világban, tapasztalat szerezhető például más egyetemek alumni szervezeteitől is. A Malmöi Egyetemen 2021 októberében alakult meg az Alumni szervezet, ami a fiatalságára való tekintettel sokban közös a PARIPA Alumni-val. A Malmöi Alumni vezetője és felelőse Jenny, aki nyitott volt egy találkozóra a PARIPA Alumni közösségével. Így megszerveztünk egy látogatást Malmöbe, illetve a kellemest a hasznossal alapon, összekötöttük a találkozót egy több napos malmöi városnézéssel is.


  Találkozó a Malmöi Egyetem Alumni felelősével

  Jenny a Malmöi Egyetem főépületében fogadott és nyitott hozzáállása gyorsan beindította a találkozót, melynek célja az eszmecsere és a tapasztalatok megosztása volt. Bemutatkozással kezdtünk és kiderült, hogy mielőtt Jenny a Malmöi Egyetemhez igazolt volna a Chicagói Egyetem Alumnijá-ért felelős igazgatója volt 6 éven keresztül, így értékes tapasztalatokkal rendelkezik a szervezés témakörben. A PARIPA Alumni-t Páncsics Zsombor és Ruzsbánszki Nándor képviselte, akik érdeklődésüknek köszönhetően kérdésekkel készültek a találkozóra.

  3 fő téma állt érdeklődésünk középpontjában. Először, hogy megismerkedjünk egymással. Másodszor, hogy kiderítsük az alumni üzenetét, a közösség szervezés csínját-bínját és a tagok összetartásának mikéntjét. Jenny szerint az alumni missziója az, hogy biztos alapot nyújtson a későbbi életünkben, legyen szó szakmai, üzleti, magánéleti, szabadidős, vagy egészségügyi kihívásokról, illetve problémákról. Jenny elképzelése szerint egy jól szervezett korábbi diáktársakból álló közösség hatékonyan tud támogatást nyújtani, legyen szó álláskeresésről, munkatárs keresésről, üzletépítésről vagy akár hobbiról. Harmadrészt kíváncsiak voltunk, hogy alumni hálózatok között hogyan zajlanak együttműködések, amik Jenny szerint jelenleg kevésbé léteznek így ő sem ismert példát különböző alumnik közötti összefogásra.

  Élményeink

  Az Alumnival foglalkozás mellett bőven maradt időnk még városnézésre, szórakozásra is. Olyan szerencsések voltunk, hogy éppen a kirándulásunkkor volt a Midsommar ünnepség, mely a legfontosabb és legmonumentálisabb svédek ünnep. Ilyenkor mindenki igyekszik elhagyni a várost, és vidékre utazni ünnepelni, hogy ott minél közelebb legyen a természethez. Ekkor volt a nyár leghosszabb nappala, kb. éjfélkor ment le a nap, reggel 3-kor pedig már kezdett is feljönni. Ezt a függöny nélküli kollégiumi szobában egészen erősen érzékeltük is, alvásban nem volt túl sok részünk az ottlét alatt. Ennek ellenére fáradhatatlanul jártuk be a várost, megnéztük az ottani várat, több parkot, a tengerpartot, a Turning Torso-t és a modern múzeumot.


  Összességében egy nagyon élvezetes és informatív hosszú hétvégét töltöttünk el Malmöben. Rengeteg kérdésünkre választ kaptunk a malmöi egyetem alumni koordinátorától, amikkel tudjuk majd a mi működésünket fejleszteni. Ezen felül mi is gondolkodtunk saját ötleteken a problémáink megoldására, amiket szeretnénk majd kikísérletezni, hogy miként tudnak működni. Végül, de nem utolsó sorban, volt lehetőségünk ez a pár nap alatt egymást kicsit jobban megismerni, valamint a várost felfedezni; új, maradandó élményekre szert tenni. Mindannyian nagyon élveztük a kirándulást, mindenképpen megérte megszervezni!

 • Elkészült a PARIPA Alumni honlapja

  Ez a PARIPA Program Alumnijának hivatalos honlapja. Ezen a felületen értesülhetsz a leggyorsabban az Alumnit érintő legfontosabb információkról, többek között:

  • az eseményeinkről,
  • az aktuális hírekről és információkról,
  • a tagságról és a jelentkezésről.