PARIPA Alumni eredete és jelentősége

A 2023-as PARIPA Alumni Találkozón többek között Ruzsbánszki Nándor, a PARIPA Alumni elnöke is beszédet mondott.

Kedves Résztvevők! Kedves PARIPA-sok!

A PARIPA Alumni nevében köszöntelek benneteket!

Külön köszöntöm a Dékán Urat, a HIT Tanszék Vezetőjét, a PARIPA Program Igazgatóját, az egyetemi oktatókat, a cégek képviselőit, a hallgatókat és társaimat a PARIPA Alumni tagjait!

Érdemes a jelenlévők mellett köszönteni az előttünk álló időt. Hiszen, ahogy mi itt várunk egymás megismerésére, úgy várnak ránk a jövő kihívásai, hogy megismerjék mire vagyunk képesek. Köszöntelek hát jövendő! A jövő pedig úgy lesz üdvös, hogy tiszteljük a múltat. Emlékezzünk Prónay Gábor Tanár Úrra!

Tisztelt Prónay Tanár Úr, neked ajánlom a beszédet. Kérlek adj erőt, hitet és igazságot a beszédhez. Ha butaságot mondanék, némíts el. Így a közönség előtt semmi sem marad rejtve, a beszéd pedig marad őszinte.

Kedves PARIPAsok!

Először találkozunk, ez megszabja, hogy miről szükséges beszélnünk. Egy közösség akkor hoz hasznot, ha a tagjai ismerik, hogy miért jött létre, tehát az eredetét, és tudják, hogy miért jelentős, azaz a közösség értelmét. Cél, hogy a beszéd eleget tegyen a kötelességnek és kielégítse a hallgatóság kíváncsiságát. Kezdjünk az eredettel.

Miért jött létre a PARIPA?

Tudjuk mind, az IT szektor kiemelkedően jól teljesítő ágazat. Itt terem annyi haszon, hogy marad idő, energia és erőforrás egyéb ügyekre, például oktatásra. Gyenge vicc lenne elsütni, hogy a BME HIT tanszékén volt hit összeszervezni az akadémiát, a diákságot és az ipart egy ösztöndíj programra, de valójában igaz. Prónay Tanár Úr volt a hit, a hitét nekünk átadva felkészített bennünket, hogy felépítsük a közösséget. Véletlenek nincsenek, máshol nem volt Prónay Tanár Úr! Tehát azért jöttünk létre, mert az IT szektor többlet haszna és Prónay Tanár Úr hite összefogott és megalapozta a közösséget.

Kedves PARIPAsok! Miért találkozunk ma? Illetve mi a jelentősége a PARIPA közösségnek?

Egyrészt megkérdeztük a PARIPA Alumni tagjait, hogy mit szeretnének 2023-ra. A válasz “ismerkedni egymással és a cégekkel”. Érthető és ésszerű igény egy közösség indulásánál, ezért a PARIPA Program és a PARIPA Alumni találkozót szervezett. Másrészt, tágabb tekintetben felmerül a kérdés: Miért jelentős a magyar nemzet számára a PARIPA közösség? Mit ad a hazai történelemnek a PARIPA Alumni? Megtisztelő a kérdésekre válaszolni!

Mai állapotában a magyar oktatás gondban van. A gond finanszírozás jellegű. A gyökere, hogy szűkösek az anyagi források, melyek biztosítják a színvonalas működést. Tanulmányozva a nemzetközi felmérésekben a hazainál eredményesebb oktatási példákat, látszik, hogy kevésben térnek el a hazaitól. Hiszen a pedagógusaink fejlkészültek és jól képzettek, az épületeink történelmiek, a diákok pedig csodálatosak, bár ebben nem nyilatkoznék, hiszen elfogult vagyok, kérdezzük meg inkább a pedagógusokat. Hol rejlik a különbség? A különbséget az oktatás irányultságában találjuk. Míg a magyar diák elsősorban azért megy tanulni, hogy tudást szerezzen, a kiemelkedő külföldi oktatásokban azért, hogy kapcsolatot építsen és tudást szerezzen.

Kapcsolat építésre példa az alumni, mely feladata, összefogni a végzetteket. Előnye, hogy élethosszig tartó kapcsolatot ad, azaz a végzettek egymás bizalmát élvezve vállalkoznak, üzletelnek, építik az országot, sőt növelik a nemzet gazdaságát. Másrészt a végzettek az alumnis kapcsolatokért cserébe a haszonból adományoznak az oktatási intézménynek. Így az alumni egy további finanszírozási forrás az oktatásban.

A magyar oktatási rendszer gondjainak megoldásához új típusú finanszírozási formára van szükség. Az alumni közösségek pedig egy kiaknázatlan forrás. A magyar történelem egy szemlélete szerint követjük a világ fejlettebbnek tartott országait néhány évtizeddel később. Várhatóan a következő évtizedekben külföldi sikeres mintára kialakul a hazai alumni kultúra. Ehhez példamutatásra van szükség. A PARIPA közösség éllovas alumni szervezésben, így képesek vagyunk példát mutatni a többi oktatási intézménynek.

Ezért felelősségünk, hogy folytassuk. Közös feladatunk, hogy meséljük családtagoknak, barátoknak és kollégáknak, hogy miben veszünk részt és kérdezzük őket a véleményükről.

Hiszen nem olyan élet lesz, amilyen technológiát fejlesztünk, amilyen jogot alkotunk vagy amilyen gazdaságot működtetünk. Hanem olyan lesz az élet, amilyen embereket nevelünk.

Itt vannak akikre, már régóta vártunk, mi vagyunk azok!

PARIPA – Közösség, szakma, hálózat

Kívánok mindenkinek nagyon jó szórakozást! Isten éltesse a PARIPA Alumnit 5. születésnapján!

Csapjunk a lovak közé, PARIPA-ra fel!

User Avatar

Lakatos Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts